Moet ik zelf uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting?
Nee, dat doen wij namens u. Wij vragen voor al onze klanten tegelijk uitstel aan voor de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Daarvoor maken wij gebruik van de uitstelregeling voor belastingconsulenten. Door deze regeling krijgt u veel langer de tijd om aangifte te doen dan wanneer u zelf uitstel aanvraagt.
Hoe lever ik mijn gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting aan?
We werken het liefst met de “vooraf ingevulde aangifte” van de Belastingdienst. Gegevens die door andere instanties zijn aangeleverd staan dan al ingevuld zoals loon, WOZ-waarde van het huis, uitkeringen, etc. Wél moet u de gegevens controleren en zo nodig aanvullen of wijzigen. U blijft zelf verantwoordelijk voor de aangifte.
Hoe kom ik aan de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting?
U krijgt van de Belastingdienst een verzoek tot machtiging met een code. Stuur deze code binnen 8 weken aan ons door. Daarmee krijgen wij toegang tot uw gegevens en kunnen we de aangifte verzorgen.
Kan ik als zelfstandige betaald zwangerschapsverlof krijgen?
Een zelfstandig ondernemer die zwanger is, heeft recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (ZEZ). Deze uitkering duurt minimaal 16 weken en loopt van 6 tot 4 weken vóór, tot minimaal 10 weken na de bevalling, parallel aan het verlof.
Vraag de uitkering aan als u 24 weken zwanger bent, maar uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van uw verlof.
De hoogte van de ZEZ-uitkering wordt gebaseerd op uw inkomsten van vorig jaar en is maximaal het wettelijk bruto minimumloon.
U vraagt de uitkering aan bij het UWV.
Hoe vraag ik toeslagen aan?
Heeft u kinderen, een huurhuis of een zorgverzekering? Dan heeft u misschien recht op een bijdrage in de kosten in de vorm van kindgebonden budget, kinderopvang-, huur–, of zorgtoeslag. Al deze toeslagen regelt u zelf online met uw DigiD op de pagina Toeslagen van de Belastingdienst.Verandert er iets in uw situatie, geef dit dan binnen 4 weken door aan de Belastingdienst zodat u de juiste bedragen ontvangt.
Op de website van de Belastingdienst vindt u alle details.
Ik heb bovenmatige zorgkosten gemaakt. In hoeverre zijn die aftrekbaar?
Specifieke zorgkosten mag u als aftrekpost gebruiken voor de belastingaangifte. Bij een aantal kosten (denk aan het eigen risico en kosten die vergoed worden door de verzekering) mag dat niet. Bovendien geldt er een drempelbedrag dat afhankelijk is van uw inkomen. Wilt u precies weten waar u aan toe bent? Aarzel dan niet om contact op te nemen met HW administraties. We nemen uw situatie graag met u door.
Hoe houd ik mijn uren voor de ondernemersaftrek bij?
Om gebruik te kunnen maken van zelfstandigenaftrek, startersaftrek en fiscale oudedagsreserve moet u minimaal 1225 uren aan uw onderneming besteed hebben. Deze uren moet u aannemelijk kunnen maken met een urenadministratie. Zo’n urenadministratie kan bestaan uit een dagelijks overzicht van de uren die u heeft besteed, het mag ook een agenda zijn als die goed wordt bijgehouden. Of gebruik een online tool zoals
FunkyTime.
Noteer alle uren die u besteedt aan uw onderneming, dus ook: een website bouwen, opruimen, studie, een beurs bezoeken, reistijd, lunchen met een klant, et cetera. Specificeer de gewerkte uren, bijvoorbeeld per klant en/of per werksoort.
Belangrijk is dat wat u registreert ook toetsbaar is: aan de hand van opgeslagen documenten, verzonden e-mails of bonnetjes.
Hoe weet ik wanneer ik aangifte omzetbelasting moet doen?
Vroeger stuurde de Belastingdienst elk kwartaal een brief met een acceptgiro en betalingskenmerk. Nu krijgen alle ondernemers één keer per jaar een brief met de uiterste inlever- en betaaldata voor de omzetbelasting en de betalingskenmerken voor elke aangifte. Deze brief moet u dus zorgvuldig bewaren.
Hoeveel tijd heb ik om de kwartaalaangifte omzetbelasting te doen?
Uw aangifte moet binnen een maand na afloop van het kwartaal bij de Belastingdienst binnen zijn. Doet u te laat aangifte, dan maakt de Belastingdienst een schatting van de verschuldigde omzetbelasting en stuurt u een zgn. naheffingsaanslag.
Bent u te laat met betalen, dan kunt u een boete verwachten.
TIP: Op de site van de Belastingdienst kunt u instellen dat u een e-mail ontvangt om u te herinneren aan de aangifte omzetbelasting.
En als ik de brief met betalingskenmerken voor de omzetbelasting kwijt ben?
Mocht u de brief met uw betalingskenmerken toch kwijt zijn, dan biedt de website van de Belastingdienst een ‘
zoekhulp betalingskenmerk’ waarmee u het juiste betalingskenmerk voor de aangifte kunt vinden.